Pozdravljeni Yellow – kaj rumen logotip pravi o vaši blagovni znamki

Blagovna znamka je pomemben del trženja vašega podjetja.


Zakaj? No, vaša blagovna znamka je množično prepoznavna zaradi vašega logotipa, barvne palete in s tem povezanih slik.

Pravzaprav, najuspešnejši logotipi sprožijo pozitiven odziv potrošnikov. In če še niste slišali, obstaja celotno psihološko področje, ki je namenjeno razumevanju pomena barv. Barve vzbujajo določena razpoloženja, ki posledično vplivajo na vedenje pri nakupu.

Na primer vzemite rumeno. Kako to, da ima McDonaldsov logotip zlate loke? Kakšen je pomen svetle rumene barve logotipa Best Buy? Ko gre za oblikovanje vizualne identitete blagovne znamke, mora biti vse premišljeno natančno.

Kaj sveti rumeno o vašem podjetju?

Najprej in predvsem, rumena je an grabežljivka pozornosti. Ljudje prisilijo k razmišljanju in ravnanju, večinoma zaradi povezanosti z rumenimi semaforji in prometnimi znaki.

V skladu s cestnimi prometnimi znaki se rumene luči in znaki namenoma uporabljajo za opozarjanje javnosti na nevarnosti. Zlasti rumena sproži gledalce, da upočasnijo in opazijo. Zato tudi podjetja, ki v svojem logotipu uporabljajo rumeno barvo, želijo biti jasno opažena. Želijo si, da bi bili dojeti kot bitje dostopen množicam.

Poleg tega, rumena lahko povezuje strast in srečo zaradi povezanosti s soncem. Po mnenju Fast Company, poslovne revije, ki je med drugim specializirana za oblikovanje (med drugim), rumena lahko:

 • Spodbujajte vedrino in optimizem
 • Povečajte toploto
 • Stimulirajte um
 • Pričarajte zabaven, mladosten odnos

Ali ni smiselno, zakaj je smeški rumene barve? Rumeni logotipi navdihujejo pozitivnost in potrošnike želijo tudi nasmehniti.

Velike blagovne znamke, ki objemajo svetlo rumeno barvo

Rumena je lahko običajna barva logotipa v širokem nizu industrij ravno zato, ker barva naravno izskoči, vendar nekatere najuspešnejše blagovne znamke namenoma uporabljajo rumeno v svojem logotipu iz drugih strateških razlogov.

Ta podjetja se dobro zavedajo, da je rumen logotip zelo viden zaradi svoje živahnosti, vendar vedo tudi, da je rumen, če ga uporabljamo sam, lahko preveč spodbuden – če ne naravnost dražljiv – za oko.

Zato je večina blagovnih znamk v njihov logotip vnesejo sekundarno barvo, tako da izstopa, ne da bi potrošnika popolnoma zaslepil. Kot vidite, noben spodnji logotip ni izključno rumen. Vsi pa dokazujejo, kako znamka zna pametno uporabiti barvo, da postane sijoča.

Rumena spodbuja hitro in poceni jedilnico

Vsaka barva sporoča sporočilo, z rumeno pa se zdi, da je ključno sporočilo ugodnih cen in hitrosti. Po Art terapiji pogosto prizadene tudi apetit s tem, da spodbudite svoj želodec, da nekoliko bolj močno zastoka.

Zaradi tega je rumena idealna barva logotipa za velika podjetja, ki se ukvarjajo s hrano, kot so burger veriga McDonald’s in družinska jedilnica Denny’s.

McDonald's in družinska večerja Denny's

Prav tako je odličen odtenek za pritegnitev pozornosti lačnih mimoidočih. Recite, da vam trebuh trepeta in se vozite po prometni cesti in iščete nekje, da bi jedli – kako ne bi opazili zlatih lokov? So kot svetilnik svetlobe na koncu globokega, temnega tunela.

Tako kot McDonald’s je tudi Denny’s v svojem logotipu predstavil rdečo barvo kot drugo dopolnilno barvo. Zakaj? Ker je znano, da rdeča tudi poveča lakoto. Genij.

Za več informacij o rdeči barvi in ​​o tem, kaj lahko naredi, tukaj je naš članek o moči rdeče barve in o tem, ali je dobra barva za vaš logotip.

Rumena vas spodbuja k nakupu

Zaradi rumene povezave z ugodnimi cenami je barva idealna tudi za prodajalne z nizkimi cenami, kot sta Best Buy in IKEA.

Prodajalec elektronike Best Buy uporablja veliko rumeno ceno kot jasno prepoznaven simbol znižanih stroškov in edinstvenega znižanja cen.

Najboljši nakup

In ugani kaj? Prejemanje kupčka osrečuje potrošnike, kar je ravno čustvena reakcija, po kateri je znana rumena.

Logotip Best Buy-a vsebuje tudi črno pisavo, ki zagotavlja spektakularen kontrast rumeni. Edini namen tega je ustvariti krepko kombinacijo, podobno kot rumeno in modro seznanjanje v logotipu švedske trgovine z domačo opremo IKEA.

IKEA

Kot Best Buy se tudi IKEA pohvali s cenovno ugodnimi porabniki s strani proračunskih potrošnikov, zato rumena znamka deluje izjemno dobro. Poleg tega se preprosto zgodi, da sta rumena in modra barvi švedske zastave, kar je priročno naključje!

Rumena prinaša otroke podobno kot za otroke in odrasle

Rumena kot barva logotipa sporoča, da je podjetje ne samo hitro in cenovno dostopno, ampak tudi zabavno in veselo! Igra na naše otroške težnje.

Na primer, živo rumena je idealna barva logotipa za aplikacijo družbe Snapchat za družbene medije. Zakaj? No, to je tisto, ki pripelje otroka v nas in spodbuja element zabave. Z Snapchatom se odlično obnese s številnimi igrivimi filtri in funkcijami.

Rumena prinaša

Zaradi nje zabavne in vesele konotacije, rumena je tudi odlična barva logotipa za blagovne znamke, ki ciljajo na otroke. Na primer, Toy Story in podjetje Crayon Crayola imajo glavno barvo rumeno.

Rumena prinaša

Mimogrede, stranska barva logotipa Crayole je zelena. Po mnenju Think Design ima zelena pomirjujoč učinek, hkrati pa predstavlja rast, kar je kot nalašč za male ljudi na svetu. Tudi večbarvna mavrica je odlična, saj je naravno povezana z otroki in otroškimi rimami.

Rumena vas povzdiguje v razsvetljenje

No, morda ne ravno “razsvetljenje” – mentalna jasnost je verjetno boljši stavek. Po besedah ​​ImagiBranda, svetlost rumene stimulira logično stran možganov. Zaradi tega je barva očitna izbira barve logotipa za informacijska podjetja, na primer stacionarno blagovno znamko Post-It in telefonsko informacijsko podjetje Yellow Pages.

Rumeni tisk

Če uporabljate rumeno Brez vprašanja kaj?

Če je rumena barva naravne pozornosti in na splošno sporoča pozitivnost in vedrino, boste morda pomislili, da vaše podjetje nikoli ne more iti narobe z barvo. Vendar pa ni ravno tako poenostavljeno. Obstajajo določena podjetja, pri katerih rumena ne bi delovala zelo dobro:

 • Nakupovanje višjega cenovnega razreda. Ker je rumena barva povezana s hitrostjo in nizkimi cenami, je rumeni logotip odličen, če poskušate hitro prodati ali spodbuditi impulzen nakup. Če prodajate drage, vrhunske izdelke ali storitve, se vsekakor izogibajte barvi. Bolje vam bo, če grete z barvami, ki ponavadi oddajajo bolj razkošno in ekskluzivno vibro, kot sta črna ali vijolična.
 • Zdravstvena industrija. Zahvaljujoč cestni industriji lahko rumena zlahka konotira kakšno opozorilo. To lahko sproži skrbi in frustracije, kar ne bi bilo dobro za zdravstveno industrijo, zlasti če upoštevamo, da duševne stiske lahko poslabšajo bolezen!
 • Pogrebne storitve. Rumena je vse o soncu in sreči; zato bi bilo morda neprimerno uporabljati rumeno kot barvo logotipa za pogrebne storitve.
 • Trgovine, usmerjene na spol. Rumena je znana kot nevtralen odtenek. Če imate otroka, vendar niste prepričani v spol, je rumena barva, s katero pobarvate svojo spalnico, saj deluje za oba spola. Če torej želite konkretno promovirati ženskost ali moškost, morda rumena ni prava barva logotipa za vašo blagovno znamko.
 • Namestitve za daljše bivanje. Ker je rumena povezana s hitrostjo, ne bi delovala dobro s hoteli s podaljšanim bivanjem ali B&Kjer je ideja, da gostje želijo ceniti vsak dragoceni trenutek počitnic, še posebej, če upate, da bodo ostali dlje.

Sledite Rumeni opečni cesti (do uspeha)

Izbira barvne palete blagovnih znamk ni odločitev, ki bi jo morali sprejemati. Če dejavniki hitrosti, zabave in ugodnih cen dobro predstavljajo vaše podjetje, boste morda želeli upoštevati rumeno kot glavno barvo logotipa. In če se zdi sama rumena preveč živahna, lahko vedno dodate sekundarno barvo, da dopolnite rumeno. Na primer, siva, mornarsko modra, vroče roza in svetlo vijolična lahko dobro delujejo.

Če pa nimate oči oblikovalca in vas vsi ti vidiki ustrahujejo, vam lahko pomagajo najboljše storitve oblikovanja logotipov. Za svojo blagovno znamko lahko najdete profesionalnega oblikovalca logotipov, ki vam bo pomagal eksperimentirati z različnimi odtenki in toni, da boste dosegli videz svojega podpisa.

Lahko pa za cenejšo možnost preverite tudi graditelje logotipov. Looka, na primer, ponuja koristna spoznanja o psihologiji barv. Prosto preberite naš temeljit pregled tukaj. Druga dobra možnost so blagovne znamke Tailor, ki predlaga preizkušene barvne palete za vaš logotip. Če želite izvedeti več o funkcijah blagovnih znamk krojačev, je tu tudi naš strokovni pregled platforme.

In če ste svoje priljubljene zožili, a se še vedno trudite, da bi izbrali zmagovalca, zakaj jih ne bi predstavili ciljnemu občinstvu v obliki ankete ali fokusne skupine? Navsezadnje morate navdušiti vaše ciljno občinstvo, če želite popeljati pot rumene opeke do uspeha podjetja.

Viri

Cestni prometni znaki: https://www.roadtrafficsigns.com/traffic-sign-colors

Hitro podjetje: https://www.fastcompany.com/3028378/what-your-logos-color-says-about-your-company-infographic

Art terapija: http://www.arttherapyblog.com/online/color-psychology-psychologica-effects-of-colors/#.W74g2S-ZOu6

Misli oblikovanje: https://blog.logodesignguru.com/meaning-and-uses-of-colors-in-logo-design/

ImagiBrand: https://imagibrand.com/the-psychology-of-branding-with-the-color-yellow-infographic/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map