Poteklo je vaše ime domene! Kaj pa zdaj?

Pozabili ste obnoviti svojo domeno.


Ne glede na to, ali ste bili preveč zaposleni ali niste preverili svojih e-poštnih sporočil, je zdaj že potekel.

Caput je izginil v zraku in se vrnil v divjino. In morda se ne bo nikoli vrnil.

Seveda, zmedli ste se, ampak lahko bi bilo še huje. Leta 2012 je indijski spletni prodajalec potovanj Yatra pozabil obnoviti svojo domeno. Družba v višini 5 milijard dolarjev si ni nikoli popolnoma opomogla.

A skrbi ne. Verjetno ne boste bankrotirali vi bi ga lahko celo dobili nazaj.

Oglejmo si lastništvo domene, zakaj potečejo in kaj se bo zgodilo.

Ali lahko lastim domeno?

Ne glede na to, kako bogat ali pomemben ste, ne morete dejansko imeti domene. Najboljše, kar lahko storite je, da enega zakupite za določeno obdobje. Če ga pozabite ali ne uspete obnoviti, boste sčasoma izgubili.

Celo Microsoft je spopadel s pravili, saj ključnega področja ni obnovil v letih 1999 in spet leta 2003.

Od kod prihajajo domene?

ICANN

Na vrhu hierarhije je internetna korporacija za dodeljena imena in številke (ICANN). Ta neprofitna organizacija usklajuje postopke in baze podatkov potreben za distribucijo imen domen po vsem svetu.

Registri

Vsaka razširitev domene najvišje ravni, na primer .com in .org, ima svoje registre. Te neprofitne organizacije ohranijo svoje posebne razširitve. Na primer, priljubljeno razširitev domene .com vodi ameriška skupina, imenovana VeriSign, ki tesno sodeluje z ICANN za vodenje svojih poslovnih dejavnosti.

Registrarji

Pod njimi so registratorji, manjša podjetja, ki so pridobila potrebna pooblastila za registracijo domenskih imen in jih prodajte preprodajalcem ali neposredno končnemu uporabniku.

Mislite na njih kot na primer na debelo z imenom domene. Najbolj znan primer je GoDaddy.

Prodajalci

Nato imamo prodajalce. Te skupine so nekako podobne trgovcem na drobno izključno prodajajo domenska imena končnemu uporabniku.

Prodajalci so lahko namenska podjetja, ki se ukvarjajo samo z domenami. Včasih so dejansko ponudniki spletnega gostovanja, na primer SiteGround ali 1&1, ki ponujajo imena domen kot del širšega spektra storitev.

Registrant

Končno je registracijski zavezanec; posameznik ali organizacija, ki najame domeno in ima popoln nadzor nad njo v času trajanja najema. To ste vi.

Zakaj se je moja domena iztekla in kaj se dogaja naprej?

Preprosto povedano, prišli ste do konca najemne pogodbe in niste plačali računov.

A vse upanje ni izgubljeno. Glede na to, kako dolgo je potekel, ga boste morda lahko dobili nazaj.

Obdobje izteka milosti

Prodajalci in registratorji oboje zagotoviti milostno obdobje svojim strankam kot gesta dobre volje (ali bolj verjetno, da bo zadržala stranke).

Vsak preprodajalec ima drugačen pravilnik, vendar so običajno nekje med 30 in 45 dni. Na primer, Hostinger svojim strankam zagotavlja milostno obdobje 36 dni, Bluehost pa 30 dni.

Kot stransko opombo vas bo večina prodajalcev in registratorjev obvestila pred potekom vaše domene, običajno prek e-pošte. Ampak včasih tega ne storijo – ali pa e-pošta preide v neželeno pošto – zato bi bilo morda smiselno, da na koledar vpišete opombo, preden vas domena izteče.

Obdobje odplačevanja odkupa

Tudi če je vaše milostno obdobje prišlo in izginilo, imate še vedno priložnost. ICANN določa vse prodajalce in registratorje mora zagotoviti dodatno 30-dnevno odstopno obdobje poleg obstoječega milostnega obdobja.

Konec koncev, imena domen iztekajo ves čas in če takega obdobja ne bi bilo, bi bil internet kaotična zmešnjava vrtečih se domen.

V tem času mora Registrant poleg običajnih stroškov obnove plačati pristojbino v višini 175 USD, da ponovno osvoji nadzor nad svojo domeno.

Nazaj v divjino

Ko bosta minili obe milostni obdobji, se bo domena vrnila v naravo. V bistvu bo vrnite se na odprti trg in postanite na voljo vsem, ki ga lahko ugrabijo.

Kaj se zgodi, ko se vrne v divjino?

Nekatera imena domen so izjemno donosna in zato zelo iskana. Če nekdo pogleda na tvoje, bo verjetno poskusite in ga povlecite prek začasne storitve.

Kaj je storitev za nazaj?

Mislite na to kot na čakalni seznam. Potencialni novi lastniki dajo ponudbo za domeno v upanju, da je prvotni lastnik ne bo obnovil. Storitev za naročanje pri poskusu uporablja “kapljajočo tehnologijo” za samodejno registracijo domene nanosekunda postane dostopna.

Ta poskus morda ne bo uspešen, odvisno od tega, koliko konkurenčnih storitev za naročanje se poteguje za isto domeno.

Veliko potencialnih registracijskih zavezancev ali lovilcev kapljic, istočasno se prijavite z več storitvami naročila da bi izboljšali svoje možnosti, da ujamejo domeno.

Včasih bo lovilec kapljic uporabil domeno sam. Še bolj pogosto pa bodo ga prodajte prvotnemu lastniku ali tekmecu za napihnjeno ceno.

To je velik posel. Dejansko je legendarni lovilec kapljic, znan kot Yun Ye, iz prakse vadil 165 milijonov ameriških dolarjev.

Številne storitve za naročilo tekmujejo za najboljše domene. Priljubljeni primeri vključujejo:

 • Dropcatch.com
 • Snapnames.com
 • Dripcatch.com
 • Namejet.com
 • Godaddy.com

Je moja domena za vedno izginila?

Če je vaša domena zaželena, jo podjetniški lovilec kapljic skoraj zagotovo zaskoči. Morda boste lahko ga kupite nazaj od novega lastnika, vendar boste za privilegij verjetno morali plačati zajetne pristojbine.

Če imate prikrito ime domene, ki ni posebej donosno, obstaja velika možnost, da jo lahko ponovno registrirate. Naredite to čim prej, preden se kdo drug odloči, da jim je všeč videz.

Kako lahko to preprečim?

Kot pravi stari rek, “je preprečevanje bolje kot zdravljenje.”

Veliko ste bolje preprečiti, da bi ime domene prenehalo potekati kot pa da ga srčno poskušamo obnoviti, ko se vrne v divjino.

Ampak kako?

V resnici je dovolj preprosto.

Vsi prodajalci in registrarji ponujajo možnost samodejne obnove. Dokler vam je to omogočeno in imate dovolj denarja za plačila, nikoli ne boste izgubili nadzora nad svojo domeno.

Ko že govorite o denarju, zelo pazite poskrbite za posodobitev podatkov o plačilu. Če je na primer potekla vaša kreditna kartica, funkcija samodejne obnove očitno ne bo delovala.

Najboljše storitve gostovanja spletnih mest, prodajalci in registrarji bodo poslali več e-poštnih opozoril, da vas bodo obvestili, da vaša domena obstaja nevarnost poteka. Pazite na e-poštni naslov, s katerim ste registrirali domeno – in poskrbite, da se e-poštna sporočila prodajalca ne bodo pošiljala v vašo neželeno mapo.

Pridružitev svoji domeni

Kot lahko vidite, je sprejemanje potrebnih varnostnih ukrepov za ohranitev lastništva vaše domene ključnega pomena. V nasprotnem primeru se lahko sprehodi nazaj v naravo in je ne bo več videl.

Odločite se za samodejno obnovo, spremljajte e-poštni naslov, s katerim ste registrirali domeno, in zagotovite, da so podatki o plačilu posodobljeni, da se prepreči pojav tega scenarija nočne more.

Če je že prepozno, je najboljše, kar lahko storite, da domeno kupite nazaj od novega lastnika ali, če imate srečo, na odprtem trgu.

„Indijski spletni trgovec s potovanji Yatra je pozabil obnoviti svojo domeno“ –

https://whoapi.com/blog/5-all-time-domain-expirations-in-internets-history/

“Microsoft je spopadel s pravili, ker ni obnovil ključne domene” – https://www.theregister.co.uk/2003/11/06/microsoft_forgets_to_renew_hotmail/

“Yun Ye naj bi ustvaril 165 milijonov USD” –

https://www.cnet.com/news/meet-the-mann-who-registered-14962-domains-in-24-hours/

https://en.wikipedia.org/wiki/HTTPS

https://www.flickr.com/photos/india_7/15906241262

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map