Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Če ste trženjski novinec, se morda ne zavedate, da »ciljna stran« in »domača stran« nista povsem isto. Toda ne skrbite, niste sami.


Kljub temu je poznavanje ključnih razlik pomembno, da se prepričate, da ob pravem času uporabljate pravo stran za dosego svojih tržnih ciljev.

Skočiva noter?

# 1: Različni cilji

Za začetek imajo domače strani in ciljne strani različne končne cilje.

Začnimo pri domačih straneh. Domača stran služi kot informacijsko središče. Obiskovalca navdihuje, da je obiskal drugo stran, ki je statična in lahko je samo eden. Poleg obsežnega pregleda vašega podjetja in izdelkov ali storitev, ki jih ponujate, vsebuje povezave do drugih pomembnih, stalnih strani vašega spletnega mesta.

Prav tako zaseda vašo osnovno domeno (www.yourwebsite.com) in deluje kot dom vašega podjetja v spletu. Na mesto usmerjate ljudi, ko želijo vedeti več o tem, kdo ste in kaj počnete.

Razčistimo ga še malo. Domača stran deluje še posebej dobro v naslednjih situacijah:

 • Ko vaše podjetje še ni povezano na noben drug način (domača stran je naravno izhodišče, če nimate popolnoma posodobljenega spletnega mesta)
 • Ko potrebujete kraj za posredovanje osnovnih poslovnih informacij (kot so vaši podatki za stik in kje ste)
 • Ko vaši profili družbenih medijev zaprosijo za spletno mesto, ki bo povezalo vaše podjetje (običajno v polju “spletna stran”)
 • Ko ljudje prosijo, da si ogledajo vaše družbene medije (domača stran ponavadi vsebuje vse vaše socialne povezave)

Na primer, na spletnem mestu Stockeld Park se na levi strani domače strani nahajajo socialne ikone, ki se nanašajo na vsako posamezno stran v družabnih medijih. Njihov obsežen navigacijski meni tudi sproža zanimanje in usmerja potrošnike k različnim vrstam informacij, ki jih morda iščejo.

Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Zdaj pa pogovorimo o ciljnih straneh.

Ciljna stran je na drugi strani odzivna stran edini cilj pretvorbe. Običajno je to cilj zgradbe prometa, zunaj vira, kot je oglas v družabnih medijih ali e-poštna akcija.

Ciljna stran dobi svoje ime po tem, da je zasnovana tako, da je stran, na katero obiskovalci »pristanejo« iz drugih virov. Je izjemno ciljno usmerjen, ima omejene funkcije, določeno sporočilo in obiskovalce poziva k ukrepanju– če je to v obliki prijave na e-poštno glasilo ali nakupa vašega najnovejšega izdelka.

Poleg tega ciljna stran ni vedno mišljena kot del vašega spletnega mesta. Pogosto stojijo samostojno in cilj pretvoriti.

Ciljna stran najbolje deluje v naslednjih scenarijih:

 • Ko vodite plačano družabno kampanjo (Instagram oglasi ali podobno)
 • Ko sodelujete v plačani iskalni kampanji (kjer ponudite sponzorirane povezave iskalnika za ključne besede, povezane z vašim podjetjem)
 • Ko zaženete nov izdelek ali storitev (in želite ustvariti buzz okoli njega)
 • Ko prikazujete oglase za ponovno ciljanje (kjer so vaša prizadevanja za oglaševanje usmerjena k potrošnikom na podlagi njihovih prejšnjih internetnih ukrepov)

Eno podjetje je ugotovilo, da lahko določene ciljne strani prekašajo splošne strani 115%, zato upoštevajte to, ko poskušate določiti trenutne cilje svojega podjetja.

# 2: Različne ciljne skupine

Druga bistvena razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo je ciljna publika.

Vsak spletni obiskovalec, ki ste ga morda obiskali na kateri koli strani na določeni stopnji ozaveščanja o težavah. Obstaja pet stopenj zavedanje problemov, kot sledi:

 • Prva faza: popolnoma nezaveden: Vaš obiskovalec ne pozna težave
 • 2. faza: zavedanje problemov: Vaš obiskovalec zazna težavo, vendar ne ve, ali obstaja rešitev
 • 3. faza: rešitev, ki se zaveda: Vaš obiskovalec ima predstavo o želenem rezultatu, vendar ne ve, ali ga vaš izdelek ponuja
 • 4. faza: Osveščanje o izdelkih: Vaš obiskovalec pozna vaš izdelek, vendar ni prepričan, ali je pravi zanje
 • 5. faza: Najbolj ozaveščeni: Vaš obiskovalec pozna vaš izdelek in si želi samo “dogovora”

Domača stran deluje za obiskovalce na vsaki stopnji ozaveščenosti, medtem ko se ciljna stran ustvari na podlagi tega, kar vaš obiskovalec potrebuje na določeni stopnji ozaveščenosti.

Na primer, podjetje za računovodsko programsko opremo Xero uporablja Facebook oglase za ciljanje na mala podjetja, ki se borijo za upravljanje svojih računov na podlagi svojih internetnih iskanj, tj. Na tiste, ki poznajo rešitve. Ta oglas vodi na ciljno stran, ki je zasnovana tako, da tem specifičnim potrošnikom ponuja brezplačno 30-dnevno preskusno različico in jim pomaga pri izdaji.

Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Prav ta primer je, zakaj so ciljne strani tako uspešne. Njihov ključni cilj je povečati prijavo in prodajo s strani reševanje problema pripadnost njihovim ciljnim potrošnikom.

# 3: Različni modeli

Druga velika razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo je oblikovanje.

Pogovorimo se o tipični ciljni strani, ki sledi Pravilo enega. Tu je zasnovana vaša stran ena velika ideja z enim bralcem v mislih. Na primer, tekstopiska besedila Ashlyn Writes cilja svojo ciljno stran na bralca, ki se zaveda izdelka, z brezplačnim mojstrskim tečajem za pisanje kot svojo veliko idejo.

Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Čeprav je ta primer izredno preprost in preprost – z nekaj besedami, dvema slikama in gumbom CTA (Call-to-Action) – to preprosto deluje. Namenoma omogoča posamezni vrsti obiskovalca eno samo pot spreobrnitve.

Njena domača stran pa je povsem drugačna zgodba. Ima več CTA gumbov in besedilnih polj, ki jih je mogoče klikniti, kar omogoča obiskovalcem, da izberejo svoje potovanje, tako rekoč na podlagi njihovih individualnih potreb.

Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Domača stran Ashlyn Writes ima tudi “lepljivo glavo”, ki je vedno vidna na vrhu, tudi ko se pomikate po strani. To pomeni, da ima obiskovalec ves čas dostop do navigacijskega menija da bi jim pomagali najti informacije, ki jih iščejo.

Kakšna je razlika med ciljno stranjo in domačo stranjo

Če primerjate oblikovanje domače strani z zasnovo ciljne strani, spletna stran obiskovalca potegne v več različnih smereh, saj poskuša predvideti njihove različne potrebe. Na drugi strani ciljna stran predvideva posebne potrebe obiskovalca, ki jih poskuša neposredno zadovoljiti..

Preberite več o tem, kako in kaj ne sestavite ciljne strani morilca, ki pretvori.

# 4: Različne meritve

Na koncu je nekaj različnih načinov, s katerimi morate meriti uspešnost ciljne strani v primerjavi z domačo stranjo.

Prva je v smislu stopnja obiskov.

Kolikšna je vaša stopnja obiskov ene strani, slišim, da vprašate? No, to je odstotek obiskovalcev, ki zapustijo vašo stran, preden obiščejo drugo stran – in je pomembna meritev tako za domačo stran kot za ciljno stran.

To so splošna pravila, ko gre za dobro stopnjo obiskov:

 • Ciljna stran – med 26% in 40%
 • Domača stran – med 41% in 55%

Obstaja lahko kar nekaj razlogov, zakaj se vaši obiskovalci prebijajo, namesto da bi se zadrževali, da bi slišali, kaj imate povedati, zato je pomembno, da nadaljujete z analizo in izboljšanjem svojega dizajna, dokler ne dobite pravega..

Preberite več o anatomiji dobre ciljne strani.

Druga ključna metrika ciljne strani je stopnja konverzije, tj. koliko obiskovalcev se dejansko spreminja v stranke, ki plačujejo ali se prijavijo na svojo e-poštno kampanjo. Po besedah ​​Cyfe bi morali pričakovati, da boste videli a 5-10% stopnja konverzije za katero koli vrsto ciljne strani.

Ker domača stran ni zasnovana predvsem za namene pretvorbe, pričakujete, da bo ta stopnja še nižja. Pravzaprav po AdRollu, 98% vaših prvih obiskovalcev ne bo izvedlo konverzije na vaši domači strani– ampak to je v redu. Čeprav bi bila konverzija v tem primeru odlična, to ni glavni cilj – in to je pomembno razumeti.

Izkoristite razlike vsake strani

Seveda, domače strani in ciljne strani imajo lahko različne namene, ciljne skupine, načrte in meritve, vendar oba sta enako pomembna.

Domače strani in ciljne strani imajo v bistvu podobno vlogo. Kako? No, oba sta oba zasnovan tako, da spodbudi vaše obiskovalce k nadaljnjemu koraku vašega prodajnega lijaka. In obe sta pomembni za vaš uspeh kot spletno podjetje v digitalni dobi. Zato se prepričajte, da boste ob ustreznih trenutkih uporabili oboje, da boste okrepili splošno tržno in komunikacijsko strategijo.

Viri

Zavedanje o težavah: Kako prilagoditi svoj marketing za povečanje prodaje: https://nicholasreese.com/problem-awareness/

Zanemarite to bistveno kopijsko besedilo ‘Pravilo’ Marka Forda in tvegajte uspeh svoje kopije: https://www.awai.com/2016/05/ignore-this-rule-and-risk-the-success-of-your- kopirati/

Ciljna stran proti domači strani: Kakšna je razlika? Https://www.digitalstrike.com/digital-strategy/landing-page-vs-homepage/

Najpomembnejše metrike ciljne strani: https://www.cyfe.com/blog/important-landing-page-metrics/

Kakšna je povprečna stopnja obiskov ene strani na spletnem mestu?: Https://www.gorocketfuel.com/the-rocket-blog/whats-the-average-bounce-rate-in-google-analytics/

Primerjalni podatki o stopnji obiskov ene strani: kakšna je dobra stopnja obiskov ene strani? Https://conversionxl.com/guides/bounce-rate/benchmarks/

Kaj je ponovno ciljanje?: Https://www.adroll.com/learn-more/retargeting

Domače strani v primerjavi s ciljnimi stranmi: Kam usmeriti plačljivi promet za višje konverzije: https://neilpatel.com/blog/homepages-vs-landing-pages/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map