CPanel vs Plesk – Katera nadzorna plošča gostovanja je za vas najboljša? 2020

Ko gre za izbiro nadzorne plošče za gostovanje spletnega mesta, sta nad vsemi ostalimi dve možnosti: cPanel in Plesk. Kako izbirate med njimi? Kakšne so razlike? Tukaj sem, da rešim vse to.


Vse nadzorne plošče, vključno z veliko nišo alternative za cPanel, ponujajo enako osnovno storitev – grafični vmesnik, ki omogoča upravljanje in konfiguriranje vašega gostovanja. cPanel in Plesk sta se z mešanico močnih funkcij in enostavne uporabe povzpela na vrh seznama.

Ali to pomeni, da sta si skoraj enaka? Sploh ne. cPanel in Plesk nadzorne plošče podpirajo različne operacijske sisteme, ponujajo različne stopnje naprednih integracij in izgledajo zelo, zelo drugače.

Poleg tega vsa gostujoča podjetja ne ponujajo obeh plošč. Gostovanje in SiteGround, na primer, ponudite samo cPanel s svojimi načrti za skupno gostovanje. GoDaddy, po drugi strani pa ponuja oboje.

Ne skočite in se prijavite na ploščo, ne da bi najprej prebrali ta članek, saj so migracije med Pleskom in cPanelom nočna mora. Zbral sem vse potrebne informacije, da se lahko odločite za vas.

Pripravljeni? cPanel vs. Plesk, tukaj.

To je krava za osnovne funkcije, vendar Plesk ponuja bolj napredne integracije

Ko rečem osnovne funkcije, mislim na tiste, ki sestavljajo hrbtenico vašega strežnika in vašega računa. Sem spadajo ustvarjanje računov FTP in dodeljevanje dovoljenj, konfiguriranje sistema domenskih imen (DNS), nastavitev e-poštnih naslovov in preusmeritev, in podobni.

Tako s Pleskom kot s cPanelom boste dobili te funkcije in praktično ni razlike v načinu, kako se izvajata med njima. Če želite namestiti WordPress ali kak drug priljubljen sistem za upravljanje vsebine (CMS), lahko pričakujete tudi, da bo to postopek z enim klikom z obema.

Pri razmišljanju o naprednih integracijah je situacija nekoliko drugačna. Na primer, Docker je robustna storitev, ki se uporablja za upravljanje razvoja aplikacij. Plesk vam omogoča, da ga integrirate in druge storitve prek istega vmesnika – tako kot osnovne funkcije.

S cPanelom boste morali iti v celoten geek način in vstopiti v ukazno vrstico. Če uporabljate ukazno vrstico, boste našli, da vam cPanel omogoča integracijo večinoma enakih funkcij kot Plesk.

Osebno se ga raje izogibam. Poleg tega menim, da bi bilo pošteno reči, da če ni del vmesnika – res ne more veljati za funkcijo.

Napredne integracije dajejo Plesku prednost in tu postane naš zmagovalec. Če vas te napredne integracije ne zanimajo, si to oglejte kot neodločene.

Plesk je lepši, prepričan, toda ali je to pomembno?

Vprašajte po spletu in verjetno boste to slišali Plesk je bolje oblikovan panel, vsaj v grafičnem smislu. Barve so lepše, vse je lepo urejeno, nekaj takega. Strinjam se z njimi. Prav tako menim, da skupine ne bi smeli presojati po “lepi.”

Čeprav morda ni videti tako gladko in moderno, cPanel je enostaven za uporabo. Če bi moral povzeti razliko, bi rekel, da boste potrebovali 10–20 minut, da se seznanite s Pleskom, ampak celih 30–40 minut, da ugotovite cPanel. Dolgoročno ni pomembno.

Pomembno je razumevanje, kako vsaka plošča omogoča upravljanje dejanskega strežnika. Upravljanje strežnika vključuje nastavitev več primerkov gostovanja na vašem virtualnem zasebnem strežniku (VPS) ali namenski strojni opremi ali konfiguriranje preprodajalčeve storitve.

S sistemom Plesk je to storjeno na popolnoma isti plošči kot vse druge funkcije: samo kliknite ikono in dodajte toliko vzporednih namestitev programa Plesk, ki jih želite. Pri cPanelu upravljanje strežnika poteka prek Web Host Manager (WHM).

cPanel in WHM gresta skupaj, pri čemer je cPanel uporabnik stvari, WHM pa stran za upravljanje strežnikov. Morate se prijaviti ločeno, odvisno od dela, ki ga želite upravljati.

Katera možnost je torej boljša? Ločevanje strežniške in uporabniške strani ali njihovo združevanje? Osebno glasujem za ločitev oblasti. Če obe postavite v isto ploščo, zagotovo povzroča težave, kot v primeru, ko pomotoma opravite spremembo na celotnem strežniku.

Zato presenetljivi zmagovalec v enostavni uporabi je pravzaprav cPanel.

cPanel je samo za Linux in niti ne za vse distribucije

V podporo operacijskemu sistemu (OS). Ta del je precej črno-bel, saj je bila vsaka plošča razvita in zasnovana tako, da podpira določene OS in ne druge.

cPanel je na voljo samo za Linux, in ne na vseh distribucijah. Edini podprti so CentOS, CloudLinux, Amazon Linux in Red Hat Enterprise Linux.

Po drugi strani, lahko namestite Plesk na vse tiste distribucije Linuxa (in še na nekaj drugih) ter – kar je najpomembneje – na Windows strežnike. V bistvu je cPanel možnost samo za Linux, medtem ko Plesk podpira skoraj vse trenutno na voljo OS gostovanja.

Kar zadeva plošče Windows, resnično ni drugih možnosti, razen nekaterih indie plošč. Plesk ima popoln monopol na trgu Windows Server.

Zdaj je pomembno, da se zavedate, da to morda ni pomembno za vas. Edini razlog, da kdaj uporabljate Windows gostovanje, je, da svoj projekt razvijate na eni od Microsoftovih platform – .NET, MSSQL ali kakšni starejši tehnologiji. Nič od tega ni potrebno za vodenje WordPressa ali uspešno poslovanje preprodajalcev.

Še vedno, Plesk je tu prevzel zmago. Ne glede na operacijski sistem, ki ga boste uporabljali, bodite prepričani, da se bo Plesk izvajal.

Plesk ponuja 24/7/365 telefonsko podporo, medtem ko cPanel zaračunava dodatno

Počakajte, da imajo nadzorne plošče predstavnike podpore? Da, da. Verjetno jih ne boste nikoli kontaktirali, če ste v omrežju v skupni rabi, upravljan VPS ali upravljani namenski strežnik, vendar je povsem druga zgodba, če izberete neurejeno gostovanje.

Nenadzorovano gostovanje, bodisi VPS ali namensko, v bistvu pomeni, da ste sami. Podjetje, ki gostuje na spletnem mestu, vam bo zagotovilo strežnik in zagotovilo njegovo vrhunsko delovanje (upamo), vendar je vaša naloga, da vse konfigurirate, nastavite in namestite.

Ko želite dodati določeno integracijo z zunanjo storitvijo ali ugotovite, da nekaj ne deluje tako, kot ste pričakovali, to so fantje, ki jih pokličete.

Klepetal sem s predstavniki obeh podjetij in z veseljem lahko rečem, da so vsi pravi strokovnjaki. To ni nekaj zunanjih storitev, ki delajo z obrazci za odgovore. Pokličite cPanel ali Plesk in zagotovo boste govorili z nekom, ki razume platformo na najgloblji ravni.

Razlika med obema je v tem, da s katerim koli računom Pleska dobite neomejen 24/7/365 dostop do telefonske podpore. cPanel ponuja fantastično, izjemno podrobno bazo znanja, toda za namensko podporo telefonu boste namenili več kot 60 USD na vozovnico.

Namenska telefonska podpora, ki deluje neprekinjeno, Plesk postane naš zmagovalec.

Plesk je cenejši, prihodnost pa ni jasna

Pri nakupu VPS ali namenskega strežnika običajno ne dobite ničesar razen strojne opreme. To pomeni, da je res močan računalnik z vašim imenom, a nič na njem. Nadzorna plošča gostovanja je nekaj, kar boste plačali posebej kot dodatek.

Če so vaše potrebe preprostejše in se držite skupnih načrtov gostovanja, ne mislite, da boste dobili brezplačni Plesk ali brezplačno gostovanje v cPanel. Družba, ki vam prodaja gostovanje, mora še vedno kupiti licence nadzorne plošče. Če je zanje nekaj dražje, bo s čarovnijo sodobnega gospodarstva za vas postalo dražje.

Kako se primerjajo dejanske cene? Ob trenutni strukturi cen je Plesk cenejši, vendar ne pozabite prebrati drobnega tiska za vašo licenco. Cene za Plesk in cPanel lahko hitro narastejo, ko presežete 100 primerkov na strežniku – na kaj morate biti pozorni, če ste prodajalec.

Toda počakaj, to še ni konec zgodbe. Morda mislite, da je Plesk proti cPanel konkurenca zmagovalcev, vendar sta od januarja 2019 oba podjetja v lasti istega podjetja – Oakley Capital..

Glede na to, da obe plošči igrata za isto ekipo, je težko težko oceniti, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Moja ugibanja so, da bodo panoji prodajali mesta, z občasnimi podražitvami pa uravnotežili razliko. Pazljivo težite in nadaljujte s primerjanjem!

Zmagovalec tukaj je Plesk, zaradi dejstva, da je trenutno cenejša. Tako ne bo ostalo.

Imata dve veliki možnosti, ampak grem s cPanelom

Od petih kategorij smo imeli en neodločen rezultat, eno zmago v cPanelu in tri zmage Pleska. Zaradi tega je Plesk očitni zmagovalec, kajne? No, zame ne gre!

Plesk zmaga, ko gre za fleksibilnost, redke primere uporabe in splošno ostrino. Stvar je v tem, da je cPanel še vedno zlati standard in omogoča več spletnih mest. V njem je aktivna uporabniška skupnost in vaje, ki jih lahko pošiljam, in z njimi sem že toliko časa, kolikor se spomnim.

Ker nekateri moji najljubši gostitelji, kot sta InterServer in Tekoči splet, zagotoviti fantastično cPanel gostovanje – izbira postane še lažja.

Nikogar ne morem kriviti, da je šel s Pleskom, toda če iščete trdno in zanesljivo nadzorno ploščo za Linux, moja osebna želja je cPanel.

cPanelPlesk
LastnostiVse osnovne funkcije upravljanja in dodatni načini za integracijo storitev prek ukazne vrsticeVse osnovne funkcije upravljanja ter napredne storitve, ki so že vgrajene v panel
Enostavnost uporabeManj lepa, ločena na upravljanje na strani uporabnika in upravljanje na strani strežnikaSodoben dizajn, upravljanje uporabnikov in strežnikov poteka znotraj iste nadzorne plošče
Podprti operacijski sistemiCentOS, CloudLinux, Amazon Linux in Red Hat Enterprise LinuxVsi OS, ki jih podpira cPanel, ter distribucije Debian in Ubuntu ter Windows Server 2008–2016
Podporna službaPosebna telefonska podpora za vsak incident na voljo za nakup24/7/365 telefonska podpora
CenaDražjeTrenutno ceneje
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me