5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Logotip vašega podjetja je ena glavnih stvari, ki si jih ljudje zapomnijo o vašem podjetju. Ikonični logotip vas lahko postavi v ospredje strankam, slab logotip pa vas lahko nasmeji. Ne glede na to, ali ustvarjate logotip za restavracije, prodajalne ali storitvena podjetja, vaš logotip bo služil kot klicna kartica vaše blagovne znamke.


Preveč lastnikov podjetij naredi napako, da hitro logotirajo logotip in si ne vzamejo časa, ki je potreben za oblikovanje briljantnega logotipa. Njihova naglica pri ustvarjanju logotipa povzroča napake, ki škodijo njihovemu ugledu in potonejo v posel.

Da bi se izognili isti usodi, se izogibajte naslednjim logotipom:

Vaš logotip je preveč zapleten

Nekatera podjetja poskušajo svoj logotip narediti preveč edinstven, da ga morajo redno razlagati, da ga ljudje razumejo. Eden najboljših primerov je logotip za olimpijske igre v Londonu 2012.

5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Kaj za vraga naj bi bilo to? Nihče v resnici ne ve, in zdi se, da originalni oblikovalci sploh nimajo pojasnila. V intervjuju v AdWeeku so za opis logotipa uporabili izraz “predpisana anarhija”.

Logotip olimpijskih iger v Londonu je bil eden najbolj kontroverznih v zgodovini olimpijskih iger, saj nima nobenega smisla. Če je vaš logotip tako naključen, da ga morate razložiti strankam, ali če celo nimate pravega razloga za sliko, kot je všeč, je čas, da dobite novo sliko.

Vaš logotip sporoči napačno sporočilo

Eden najhujših grehov, ki jih lahko naredite pri ustvarjanju logotipa, je pošiljanje napačnih sporočil strankam. V nekaterih primerih je napačno razloženo sporočilo lahko preprosto, na primer z logotipom športne tematike za rabljene avtomobile. V drugih primerih lahko nesrečna slika prenese povsem drugačno sporočilo od predvidenega.

Ena takih podob, ki se je v zadnjih letih nenehno norčevala, je logotip Nadškofijske mladinske komisije Katoliške cerkve, ki je bil ustvarjen leta 1973. Žal je to postalo otrok, ki je bil plakat, ki se je napovedal po razkrivanju številnih spolnih kršitev otrok.

Poskušate narediti nepozaben logotip, vendar je zadnja stvar, ki jo želite zapomniti iz vseh napačnih razlogov. To je dober primer logotipa, ki bi lahko uporabil posodobitev. Če niste prepričani, ali bi morda tudi vaš zapadel za enega, je tukaj naš članek o tem, kdaj je čas, da spremenite svoj logotip.

5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Vaš logotip je slabo oblikovan ali vsebuje napake

Če želite, da se vaše podjetje dojema kot neprofesionalno ali poceni, izberite logotip, ki ima napake ali nekatere oblike oblikovanja težav. To vključuje slabo formatirane slike, napačno črkovanje, nepravilna ločila, napačne slike, slike slabe kakovosti na vašem logotipu, in več.

Tudi nekaj tako preprostega kot razmik lahko zelo spremeni. Neki masažni terapevt je to ugotovil na težaven način, ko je dodatni prostor na najslabšem možnem mestu postal njihov znak internetno znan.

5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Seveda, če sodelujete s podjetjem, kot je CrowdSpring, boste dobili orodja, potrebna za preprečevanje teh napak pri oblikovanju. Več o CrowdSpring lahko izveste tako, da preberete naš strokovni pregled .

Vaš logotip je očitno plagiat

Torej, vidite logotip drugega podjetja, ki vas navdihuje, in mislite, da bi bilo lepo del ali celo vse uporabiti pri zasnovi vašega podjetja. Na žalost to, kar počnete, ustreza plagijatu. Če kopirate samo del slike kot svojo, boste lahko obtoženi plagiranja.

Kraja dela nekoga drugega ima dve stvari. Prvič, vaše stranke zmedejo in naredijo mislijo, da je vaša blagovna znamka povezana s podjetjem, katerega podobo ste raztrgali. Ko ugotovijo, da s tem podjetjem nimate ničesar, tvegate škodovati svojemu ugledu in vas bodo dojeli kot varljive.

Drugič, odprete se tožbam podjetja, ki je last originalnega logotipa, še posebej, če so ga zaščitili. Odličen primer je Sonyjevo prizadevanje za nekdanjim konkurentom 4G Clearwire. Clearwire je uporabil logotip, ki je bil zelo podoben Ericssonovemu in se je tako znašel v zajetni tožbi. Vendar se je Ericsson na koncu odpovedal boju, ko je Clearwire priznal, da verjetno ne bo nikoli predstavil konkurenčnega izdelka za mobilne telefone.

Razume se, da pri tem obstajajo izjeme. Če uporabljate sliko jabolka kot del svojega logotipa, verjetno ne boste obtoženi plagiranja – to je seveda, razen če jabolko ne bo ugrizilo, kot Apple. Če pa očitno uporabljate sliko, ki je podobna kot “MasterBeef”, potem lahko pričakujete, da se bodo na neki točki obrnili njihovi pravniki..

5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Zato ostanite originalni in ne kopirajte drugih modelov. Če želite zaščititi svoj logotip pred kopiranjem, si oglejte naš članek o zaščitnem znaku svojega logotipa.

Vaš logotip je videti, kot da ga je izdelal šestošolec

Koliko vas je pomislilo, da bi šli po poti poceni umazanije za zasnovo logotipov? NE delaj tega! Klišeji »Dobiš, za kar plačaš« se pogosto uporabljajo, ko delaš poceni oblikovalce. Medtem ko dobite logotip za 5 do 10 dolarjev ali celo 50 dolarjev, se sliši odlično, kakovost dela, ki ga dobite, nekoliko manjka.

Vzel sem sliko enega takšnega oblikovalca logotipov, ki ponuja osnovne logotipe v višini 40 dolarjev. Kot lahko vidite, so pisave zelo osnovne in v nekaj primerih je težko določiti, kaj naj slika počne s podjetjem. Predvidevam, da je to zob za podjetje za zobozdravnike, vendar je bolj videti kot Power Ranger.

5 razlogov za neuspeh logotipov (s primeri)

Podjetja, kot so 99designs in Tailor Brands, ponujajo veliko boljše možnosti za ustvarjanje vašega logotipa, in čeprav boste plačali malo, je ta dodatni denar porabljen naložba v vaše podjetje. Seveda, če nimate nič proti temu, da so vaši logotipi videti kot šesti razred, jih je ustvaril, se lahko držite ponudnikov nizkih stroškov.

Če želite izvedeti več o možnostih za izdelavo logotipa, si oglejte naš strokovni pregled 99-ih dizajnov in naš strokovni pregled o znamkah Tailor.

Če vaš logotip ne uspe, je verjetnost, da bo vaše podjetje preveč

Spomnite se starih reklam o Cannonu, kjer bi vas Andre Agassi spomnil, da je “Image vse?” To danes velja bolj kot kdaj koli prej. Logotip vašega podjetja je prva slika vašega podjetja. Če je vaš logotip dobro oblikovan in navdihujoč, v mislih tvorijo pozitivno podobo o vašem podjetju in verjetnost, da jih bo spremenil v plačljivega kupca, se močno poveča.

Obratno, če bo vaša slika napačno sporočila, če je slabo oblikovana ali če vaše podjetje izgleda krivo, bo odvrnilo stranke. In seveda, brez plačila strank, vaše podjetje ne bo uspelo.

Ustvarjanje pravega oblikovanja logotipa je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za svoje podjetje. Potrebno si je vzeti čas za oblikovanje pravega dizajna, ki ustrezno predstavlja vašo blagovno znamko in pusti pozitiven vpliv na misli vaših strank. Če se izognete zgoraj omenjenim napakam, vam bo pomagal ustvariti popoln logotip za promocijo in rast vašega podjetja.

Viri

AdWeek: https://www.adweek.com/creativity/london-2012-olympic-logo-was-it-really-so-bad-after-all-142610/
Ericsson: https://www.theregister.co.uk/2011/05/16/se_clearwire/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me