4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Brez uradnega logotipa in vizualne identitete, blagovna znamka v resnici ne obstaja.


Ne glede na to, ali samo prvič izdelujete svojo blagovno znamko ali izdelujete novo blagovno znamko, je pomembno, da se spomnite, da so logotipi ključnega pomena v postopku oblikovanja.

Zakaj? No, ljudje so zelo vizualni. Po mnenju Intechnic, možgani obdelujejo slike 60.000x hitreje kot besedilo. Vizualni materiali gredo naravnost v dolgoročni spomin in izboljšajo prepoznavnost.

Logotip je pogosto sestavljen iz različnih oblikovalskih elementov. Zamišljeno je predstavljati vaše podjetje, vas ločevati od konkurentov in vam ustvariti zveste. Vendar pa, včasih logotip več ne opravi pravilno.

Obstajajo primeri, ko boste morda morali spremeniti ali prilagoditi svoj logotip glede na najnovejše potrebe vašega podjetja in / ali strank.

Zakaj preoblikovati svoj logotip?

Najprej je veliko razlogov, zakaj se lahko odločite za preoblikovanje svojega logotipa. Na primer:

 • Preoblikujete svoje spletno mesto. Vaše novo spletno mesto ne more biti uspešno, če vaš logotip slabo deluje ali ni povezan s preostankom vaše vizualne identitete.
 • Pohitel si zasnovo svojega izvirnega logotipa. Če ste ustvarili logotip kot enega od prvih korakov za gradnjo svojega podjetja samo zato, da bi ga “odprli”, boste morda želeli preoblikovati zdaj, ko boste imeli več izkušenj in znanja o svojem področju.
 • Vaš trenutni logotip ne poveča prednosti vašega podjetja. Morda ste spremenili smer svojega podjetja in mora vaš logotip odražati vaš nov izdelek ali vrednote.
 • Želite spremeniti svoje podjetje. Vse se sčasoma spremeni; zato boste morda želeli posodabljati svoj logotip in obnavljati svojo blagovno znamko vsake toliko in se premakniti s časom.
 • Vaši konkurenti osvežijo svoje logotipe. Če vaši glavni konkurenti posodabljajo svoje logotipe, vendar jih še niste, se lahko potrošniki vprašajo, zakaj. Morda se zdi, da niste v stiku s sodobnim svetom, kar ni dober videz.
 • Vaš logotip morate prilagoditi za različne platforme. Spletna uporaba v družabnih medijih lahko spremeni nadure. Morda boste morali ustvariti poenostavljene različice svojega logotipa, da boste ostali relevantni na teh platformah.

Ne glede na razlog, bi morali vedno upoštevajte svojega potrošnika, preden se podvržete veliki vizualni spremembi. Z demografskim opisom ciljne publike boste lažje določili slog novega logotipa glede na njegove želje. Na primer, ženske od 18 do 24 let se bodo odzvale drugače kot moški od 34 do 50 let.

Kliknite tukaj za branje druge ne in ne, ko gre za preoblikovanje vašega logotipa.

Uspehi pri preoblikovanju logotipa zvezd

Obstaja več voditeljev na trgu, ki so skozi vsa leta uspešno rebražirali svoj logotip.

Google

Internetni gigant Google redno posodablja njihov logotip, odkar je bil prvič ustanovljen leta 1998.

Googlova posodobitev logotipa septembra 2015 je bila opazna, saj se je spremenil v sans-serif typeface, zaradi česar je bil videti bolj sodoben in igriv.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Barve so bile mehkejša in bolj pastelna – splošna estetika pa je bila Googlova nova matična družba Alphabet, ki je izboljšala njihovo vizualno identiteto.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Kaj je še spodbudilo spremembo? No, podjetje se je prestrukturiralo. Najeli so povsem novega generalnega direktorja, Sundar Pichai, in želeli so si dati čisto novo podobo.

Ker je Google digitalni inovator s tisoči uporabnikov, je bilo ob posodobitvi logotipa veliko hrošč, kar je neizogibno pritegnilo pozornost in samo povečalo privlačnost potrošnikov.

Starbucks

Flashback do januarja 2011, ko je kavna družba Starbucks izpostavila besede, ki obkrožajo njegovo znamenito morsko sireno. Se spomnite obilja medijske pozornosti, ki ga je ta posodobitev logotipa pritegnila?

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Bila je tako preprosta sprememba – in vendar tako pomemben v svetu Starbucks in njegovih potrošnikov.

Kot poroča The Telegraph, je Howard Schultz (takratni izvršni direktor Starbucks-a) v spletni oddaji dejal, da namenoma želel je, da bi Sirena prišla iz kroga. To je bilo iz več razlogov:

 • Družba se je pripravljala na praznovanje svoje 40-letnice
 • Družba je bila ustanovljena razširili ponudbo svojih izdelkov tudi izven kave
 • Sprememba logotipa je bila del večjega procesa rebrandinga, ki je vplival na videz njihovih trgovin
 • Podjetje je želelo, da ga vidijo kot prilagodljiv in prilagodljiv novim trgom

Osnovna ideja je bila označite spremembo z novim logotipom, in služi kot zrcalna podoba nove strategije Starbucks.

Pameten, kaj??

McDonald’s

Leta 2006 se je veriga hitre prehrane McDonald’s znašla v središču epidemije debelosti. Posledično je njihova prodaja začela upadati.

Namesto da bi nadaljevali po temni poti, so svojo ponudbo izdelkov spremenili v solate in svežo hrano ter prenovili svoje restavracije. Svojo vizualno identiteto so prilagodili tudi z bolj poenostavljenim in sodobnim logotipom.

Namen preprostejše zasnove je odraz vključevanja enostavnejših in bolj zdravih sestavin brez dodanih konzervansov. In veste, v kaj je to posledica? Svežji in bolj zdrav McDonald’s, s katerim se vsi želijo sprijazniti. Blagovni znamki je dal moderno prednost in s tem povzročil velik porast prodaje.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Apple

Logo Geek tehnološko podjetje Apple obravnava kot eno najuspešnejših zgodb o rebrandingu doslej.

Apple je bila blagovna znamka, ki je bila skoraj mrtva v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja; prodaja je bila nizka in potrošnike ni posebej zanimalo, kaj ponujajo. Nato se je leta 1997 in leta 2007 vrnil Steve Jobs spremenil vse.

Steve Jobs je pomladil Apple, da se je osredotočil minimalizem in modernost v vseh pogledih njihove blagovne znamke, vključno z zasnovo logotipa.

Logotip se je prilagodil iz večbarvnega modrega jabolka v poenostavljeno črno jabolko. Ker je črna barva logotipa, znana po klasičnih, gladkih in luksuznih konotacijah, je znamko takoj popeljala na povsem novo raven. Pritegnilo je tudi novo in raznoliko bazo strank ter spremenilo način, kako so potrošniki Apple zaznavali za vedno.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Neuspešna prenova logotipa ni uspela

Preoblikovanje blagovne znamke ima svoja tveganja in ne vsi vedno pridejo prav. Ker menite, da vaš logotip potrebuje posodobitev, ne pomeni nujno, da bodo tudi vaše stranke.

Vrzel

Oktobra 2010 je ameriški trgovec z oblačili Gap moral svoj novi logotip razstaviti le teden dni po lansiranju zaradi javnega razbijanja..

Nedvomno je posodobitev logotipa imela bolj svež izgled, saj je bila blagovna znamka predstavljena v preprosti pisavi Helvetica. Nato je imel izvirno modro ozadje v obliki kvadrata kot naglas nad oznako „p“. Ta sprememba naj bi uskladila s prehodom Gapa iz klasičnega ameriškega oblikovanja v moderno, seksi in kul.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Vendar ima blagovna znamka močno dediščino, ki je zgrajena na načelih osnovnih in tradicionalnih, a hkrati stilskih oblačil. Gapova osrednja ponudba izdelkov ima (in vedno bo) klasične ameriške sponke, kot so denim kavbojke in jopiči, kar se je v tem izvirnem logotipu odražalo skozi temno modro ozadje.

Težava z rebranded vizualno identiteto je bila v tem ni se uskladil z osrednjo ponudbo izdelkov podjetja in potrošniki so opazili. Po poročanju BBC-ja je na Facebook strani družbe ostalo več kot 2000 komentarjev, ki zahtevajo vrnitev prvotnega logotipa. In veste kaj? Gap je naredil pravilno s poslušanjem in znova postavil originalni logotip.

Airbnb

Namestitvena platforma Airbnb se je odločila, da bo leta 2014. svoj logotip za simbol Belo opustila na skriptu. Ali veste, kaj je sledilo? Javna blaznost zaradi njene podobnosti ženskim delom ali iz določenih zornih kotov.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Po besedah ​​Ad Age je bil logotip zasnovan tako, da predstavi štiri koncepte ljudi, kraja, ljubezni in blagovne znamke Airbnb. Glava simbola naj bi predstavljala ljudi, ikona lokacije predstavlja mesta, srce je za ljubezen, oblika “A” pa označuje blagovno znamko.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Ta nova vizualna identiteta naj bi bila nekaj, kar bi lahko kdo narisal, toda tega, kar niso prepoznali, je bila provokativnost simbola.

Čeprav se je ob prvem lansiranju pojavilo nemir, se je Airbnb odločil, da se bo držal njihovega logotipa. Špekulira, da jim je všeč dejstvo, da ljudje o tem še vedno govorijo. Vendar ne zanikajo, da ljudje še vedno govorijo o tem zaradi vseh napačnih razlogov.

Yahoo!

Ponudnik spletnih storitev Yahoo! je leta 2012 prevzela nova izvršna direktorica Marissa Mayer.

Da bi proslavila ta prevzem, se je odločila, da bo rebrandirala logotip podjetja. V 30 dneh je razkrila 30 različnih dizajnov in nato zadnji dan izdala končni dizajn.

4 posodobljeni logotipi, ki delujejo (+ 3, ki niso uspeli)

Ideja je bila ustvariti buzz okoli blagovne znamke. Vendar pa končno oblikovanje logotipa ni navdušilo oblikovalske skupnosti. Pravzaprav je bila večina raje nekaterih prejšnjih modelov. (Odpravite povratni učinek.) To je zato, ker so končni videz postali neokusni in neopisani v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi dizajni, ki so imeli več karakterja in bolje povezani z drzno osebnostjo blagovne znamke..

Mayer se je odločil, da ne bo poslušal, ko so ji potrošniki poskušali povedati, kako impresiven je novi logotip, kar ni ravno začelo njenega obstoja kot izvršnega direktorja na desni nogi.

Preoblikujte svojo pot do uspeha

Če razmišljate o ponovni povezavi svoje vizualne identitete, vendar se trudite ugotoviti, kdaj naj to storite, najprej in predvsem razmislite, kdaj je bil vaš trenutni logotip nazadnje posodobljen. Kot pomembno marketinško orodje morajo logotipi vsakič znova oživljati, tako kot vaše marketinške kampanje.

Najboljše storitve oblikovanja logotipa vam lahko pomagajo osvežiti logotip ne da bi pozabili na svoje glavne družbene vrednote, ponudbo izdelkov in ciljno publiko.

Nič sramu, da bi se prijavili na pomoč, če jo potrebujete. Konec koncev, če je prenova logotipa opravljena slabo, lahko to stane čas, sredstva in morda celo vaš ugled.

Vendar pa, ko bo vse pravilno, lahko posodobitev logotipa uspešno okrepi vašo blagovno znamko, da poveča vašo prepoznavnost, privlačnost potrošnikov – in nenazadnje prodajo.

Viri

Intechnic: https: //www.intechnic.com/blog/why-does-your-company-need-a-logo-redesign/

Logo Geek: https: //logogeek.uk/branding/time-to-rebrand/

Modri ​​vodnjaki: https: //www.bluefountainmedia.com/blog/logo-update-5-tips-for-rebranding-your-logo-design

The Telegraph: https: //www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/8244282/Starbucks-changes-logo-as-part-of-new-strategy.html

BBC: https: //www.bbc.co.uk/news/business-11520930

Podjetnik: https://www.entrepreneur.com/article/235709

The Verge: https: //www.theverge.com/2015/8/10/9128083/sundar-pichai-ceo-google-larry-page-sergey-brin

Razčlenitev logotipa Airbnb: https: //www.entrepreneur.com/article/235709 prek https://www.youtube.com/watch?v=nMITXMrrVQU&funkcija = youtu.be

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map